Fahriye Özay’ın ilgili makamlara seslenişi

Fahriye Özay’ın ilgili makamlara seslenişi

Ben Fahriye Özay…
Uzun bir zamandan beri gerek köşe yazılarımda, gerek yapmış olduğum televizyon programlarımda hayat felsefem olan şarkılarımda, çevreye ve ağaçlara olan duyarlılığımı ilmek ilmek örerek anlatmaya çalışırım.
Geçmişte hazırlamış olduğum bir önerge ile Meclisimize ve ilgili makamlara bazı öneriler sunmuştum.
Birçok medya kuruluşlarının bahçelerine sayız ağaçlar diktim. Günümüzde katledilen, yanan ağaçlarımızın canımdan çok sevdiğim vatanımı, coğrafyamı nefessiz bırakması beni derinden yaralar. Yeniden bu arzumu gündeme getirerek ilgili makamlara taşımak istedim.
Her evlenen çift birer ağaç dikecek adını sevgi ve saygı koyacak…
Her doğan çocuk ailesi tarafından bir zeytin ağacı dikerek, gözbebeği gibi onları koruyarak sonsuza kadar yaşatacak.
Her okula başlayan ve mezun olan öğrenci bir ağaç dikecek, sorumluluğunu üstlenerek. Bunun önemini yüreğinde yaşatacak. Takdir edersiniz ki canımdan çok sevdiğim vatanım ne mutlu ki üniversiteler cennetine dönüştürüldü.
Bu atılan adımla yurt dışından gelen öğrenciler kendi ülkelerine bu güzel adımı taşıyarak hem ülkemizin adından çok güzel söz ettirecekler. Ayrıca bu güzel adımı kendi ülkelerine taşıyarak, dünyamız az da olsa nefes alacaktır.
1974 sonrası Güney Kıbrıs’ ta evlerini, işlerini, birçok değerlerini terk etmek zorunda bırakılan halkımız Girne, Mağusa Güzelyurt ve bir çok köylere yerleştirildiler. Yani Kıbrıs halkı yer değiştirdi.
Bu zaman diliminde, bir çok yatırımlar yapıldı, ne acıdır ki, Güzelyurt çevre ve köyleri Yeşilırmak topraklarına kadar hiç düşünülemedi…
Yatırımlar, Lefkoşa, Girne, Mağusa İskele ve çevresine yapıldı.
Oysa Güzelyurt yöresi gönül gözü ile bakıldığında atılacak adımlarla bir turizm cennetine dönüştürülebilirdi…
1. 1944 yılında, İkinci Dünya Savaşı’nda Gaziveren köy denizine düşen uçak, Antalya, Kaş yöresinde olduğu gibi uluslararası dalgıç turizme açılabilir.
2. Lefke 1878- 1960 yılında atılı durumda olan madenciliğin görselleri ve eşi bulunmaz göleti, Osmanlı evleri ve daha birçok tarihi sokakları mekanları…. Özellikle YAFA portakal bahçeleri, renk renk çiçekleri ile gözden geçirilip çok farklı bir turizm cennetine dönüştürülebilir.
3. Hemen yanında Gemikonağı’nda atılı duran maden ocağından kalma iskeleler pas tutmuş gemi… Upuzun, Yedidalga’ya kadar uzanan yol boyu, mekanlar, gözden geçirilerek bir renk şöleni yaratılabilir. Kaş, Alaçatı, Çeşme örneğinde olduğu gibi buralar da Kıbrıs motifleri ile süslenebilir.
4. Gaziveren’ den Gemikonağı ve Yeşilırmak köyüne kadar uluslararası yarışlar yapılabilir. Bu yarışların yapıldığı günlerde evlerinde yaşayan hanımlarımızın yapacakları el beceri, ürünler, tatlar bu yöre insanına katkı sağlanabilir. Sokaklar Kıbrıs yöresine ait renklerle, masalar, sandalyeler süslenip insanların ruhu okşanarak hayatları güzelleştirilebilir. Gülen yüzlerin, samimi davranışların, albenili görsellerin olduğu yerde hep bereket vardır. Tekrar Tekrar yazıyorum. Güzelyurt, Lefke, Gemikonağı, Yedidalga, Yeşilırmak, Akdenizköyü, Geçitköy ve çevresinde, Kaş Alaçatı, Çeşme ve İstanbul Balat’ta olduğu gibi tam bir sanat kokulu şölen havası yaratılabilir.
Bu sağlanırsa hayat renklenir, güzelleşir, bereketlenir.
Yeşilırmak köyündeki Petradu limnidi çağdaşlığın çıkış noktası. İnsanlık Kıbrıs’a buradan, yayılarak, hayat bulup, bu günlere geldi.
Yeşilırmak’ın dokusuna dokunmadan balon turizme yer verilebilir. Bölge Kıbrıs toprağının en sulak ve en leziz sebze meyvelerine sahiptir. Dağdan gelen pınar suları ile meşhur bölgede denizin içinde, birçok yerinde tatlı su bulunmaktadır.
Yapılacak olan şelalelerle, katledilen sahil, gözden geçirilerek turizme çok farklı katkı sağlanabilir.
5.Kıbrıs Muflon hayvanları ile anılan bir ada. Dünyada eşi olmayan bir hayvan türü Güney Kıbrıs’ta hemen Lefke ve Yeşilırmak topraklarının yanında Yani Rum topraklarında. O yöredeki dağlarda Muflonlar koruma altında. Motosikletli korumaların himayelerinde.
Ne yazık ki KKTC bu güne kadar ortak kültürümüz olan Muflon Hayvanları ile ilgili hiç bir adım atmadı. Karar alınmadı. Güney Kıbrıs aynı zamanda çevre konusunda bizden çok ileride.
6.Güzelyurt ve çevresi, Kalkanlı ormanlarımız Akdeniz köyü, Tepebaşı, Çamlıbel, Koruçam, Geçit köyüne kadar Milli Orman haline getirilerek bu dağlarda Muflon hayvanları yetiştirilebilir. Takdir ederseniz ki Türkiye’den getirilen su Geçitköy barajına aktarılarak Kıbrıs halkının hayat suyu oldu. Kalkanlı’da çıkan yangınla yok olan ağaçların yerine daha çok ağaç daha çok çevre temizliği sağlar. Kalkanlı Ormanı, pınar suyunu canlandırarak yeniden geçmişte olduğu gibi Flamingoların uğrak yeri olabilir. Bu yörede 1000 yıllık koruma altında olan zeytin ağaçlarımıza daha çok özen daha çok çevre düzeni, yapılarak turizme ayrı katkı sağlanabilir.
Cennetten bir parça olan Güzelyurt yöresine daha çok ilgi göstererek, sokaklar, mekanlar İstanbul Balat’ta olduğu gibi, renk renk boyanarak, özellikle öksüz kalan çarşıya canlılık getirebiliriz.
Böylelikle esnafın yüzünü güldürebilir, göçün önünü alabiliriz. Aynı zamanda cennetten bir parça olan Güzelyurt yöresine, daha çok güzellik, daha çok emek harcayarak, gelecek nesillere örnek olabiliriz.
7.Hava ve karayollarından gelen yolculara bir çok ülkelerde olduğu gibi, Kıbrıs’a has gül şurubu ikram edilebilir folklor ekiplerimizin yöresel dans gösterileri ve kendi enstrümanımız olan keman dinletileri ile gelen yolcular karşılanabilir. Kendi ürünlerimiz tanıtılıp duvar panolarında tarihi mekanlarımızı görerek yerinde ziyaret edilebilir.
8. Yollarımız çirkinliklerden, kirliliklerden arındırılıp zeytin, harnup ağaçları ve çiçeklerle güzelleştirilebilir. Yol kenarlarında atılı duran demir yığınları, hayvan barınakları gibi, görünmeyen yerlere taşınabilir, kirliliklerin önüne Almanya da olduğu gibi, çitler örerek yollar güzelleşebilir.
9. Ülkemizde açılan kafe duvarlarına, bir çok ülkelerde olduğu gibi geçmişten günümüze kadar, iz bırakan insanlarımızın fotoğrafları isimleri ile duvarları süsleyerek tanıtılabilir.
10. Hafta sonları ve özel günlerde astronomik fiyatlarla otellerde yurt dışından gelen sanatçılara verilen konserlerde Kıbrıslı sanatçılara da yer verilmeli.
11.Çevre temizliği ile ilgili yarışlar düzenlenebilir. Sanatçı mimar, mühendislerimizden yardım alarak çevre düzenlemesi yapılabilir. Çevre yasasının yeniden gözden geçirilip çok acil çareler üretilmeli. Alınacak olan ciddi kararlarla çevre temizliği ile ilgili dünyada eşi olmayan Singapur Örnek model olunabilir.

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>